Fotbolls-VM del 2: Flexibilitet

Under de sista fjorton dagarna av fotbolls-vm i Brasilien, följer vi turneringen ur ett EQ-perspektiv. Givet att Emotionell Intelligens är en nyckel till framgång, bör vi sannolikt se många goda exempel på EQ-förmågor "in action".


Förmåga: Flexibilitet
Definition: "Förmågan att kunna anpassa sina känslor, tankar och beteenden till främmande och oförutsägbara omständigheter och idéer"


Under åttondelsfinalen mellan Holland och Mexiko, fick vi se två mycket bollskickliga lag med snarlika, taktiska uppställningar. Holland som tidigare under turneringen varit framgångsrika med sin kontringsinriktade fotboll hade det kämpigt i den 35-gradig värmen. De få omställningar som blev resulterade för det mesta i att Arjen Robben och Robin van Persie fann sig ensamma mot fem eller sex mexikanska spelare.

När Mexiko sedan tog ledningen i början av andra halvlek, var Hollan och managern Louis van Gaal tvungen att hitta på något. Här visade van Gaal prov på stor flexibilitet och bestämde sig för att gå ifrån matchplanen och anpassa den till de förändrade förutsättningarna. Genom ett par avgörande spelarbyten, byte av uppställning från 3-5-2 till 4-2-3-1 samt att låta Robben byta kant, lyckades Holland skapa det tryck som i slutet innebar seger. Han lyckades även utnyttja de extrainsatta vätskepauserna för att kommunicera ut förändringarna till sina spelare.

Van Gaal
Källa: the Guardian

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: