Fotbolls-VM del 4: Självständighet

I den fjärde delen av vår " EQ & fotboll"-bektraktelse uppmärksammar vi den svensk som gjort störst avtryck i VM (Jerry Bengtson får ursäkta), nämligen domaren Jonas Eriksson.


Förmåga: Självständighet
Definition: "Att föredra och att ha lätt för att själv fatta beslut. Förmågan att hellre leda än följa andra, att vara självgående och oberoende av andra, d.v.s. att kunna fatta beslut, planera och utföra uppgifter självständigt"


 

Inget svenskt landslag och ingen Zlatan i detta världsmästerskap, men väl en svensk trio som gör bra ifrån sig borta i Brasilien. Vi pratar naturligtvis om de svenska domarna, ledda av huvuddomare Jonas Eriksson. Igår var det dags för Eriksson & Co att döma matchen mellan Argentina och Schweiz. När vi utbildar och föreläser om Emotionell Intelligens, brukar vi ibland illustrera förmågan Självständighet med just en fotbolls-domare. Det måste vara få yrken som ställer större krav på denna förmåga än just domaryrket. Inte nog med att domaren har 22 heta, intensiva och uppvarvade spelare runt omkring sig som alltid tycker till om vartenda domslut; vid sidlinjen står oftast de som känner sig mest förorättade (även om herrarna Sabella och Hitzfeld är relativt lugna av sig). Som om det inte var nog med tyckare har media alltid åsikter både innan och efter en match, men det som måste sätta absolut störst press på domaren är ju personerna på läktarna, i fallet Argentina-Schweiz en arena med kapacitet på ca 62 000.


sveriges-storsta-stjarna-pell

Jonas Eriksson, här i samspråk med Messi och Behrami. Bild från nsd.se


För domaren gäller det att kunna lite till sitt eget (och linjedomarnas) omdöme och våga fatta beslut som hen vet att ungefär hälften av alla personer på plats inte kommer att gilla. En domare är samtidigt oftast i en position där definitionen av framgång oftast korrelerar med att man verkar utan att synas. En av de bidragande orsakerna till att Eriksson är en skicklig domare är förutom självständigheten att han tycks behärska de flesta delarna av emotionell intelligens. Hans förmåga att kommunicera med spelarna framhålls ofta som nyckeln, något som får än större betydelse i detta mästerskap, där domarna uppmanats att försöka kommunicera mer och vifta gula kort mindre.


Jonas Eriksson och de svenska linjedomarna gjorde igår återigen en mycket god insats och vi på Kandidata tror och hoppas att de får ytterligare förtroende längre fram i turneringen.


Nu tar vi en liten paus från vår VM-rapportering, men vi är tillbaka igen när kvartsfinalspelet drar igång.

 

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: