Fotbolls-VM del 7: Sociala relationer

Det har blivit dags för oss att summera vår EQ-rapportering från ett spännande, sprudlande och storslaget fotbolls-VM. Varje omgång har bjudit på väldigt mycket känslor och helgens två avslutande matcher var verkligen inga undantag.


423036_heroa

Bild från goal.com


Förmåga: Sociala Relationer
Definition: ”Förmågan att skapa, utveckla och upprätthålla ömsesidigt goda relationer som kännetecknas av tillit och medmänsklighet”


 

Även om det mesta i slutändan kom att handla om finalen mellan Argentina och Tyskland och reprisen på finalen från 1990, gör vi först ett litet uppehåll vid kampen om bronset mellan Brasilien och Holland. Frågorna var många inför matchen: skulle Brasilien kunna skaka av sig kollapsen i semifinalen? Skulle värdnationens supportrar ändå kunna få något att fira i slutändan? Var holländarna, som efter semifinalen sade att de helst inte ville spela någon match om bronset, ändå kunna tända till? Det började ändå lovande, med ett Brasilien som bytte ut nästan halva startelvan och en Oscar som verkade vara på riktigt spelhumör. Men som så många gånger tidigare hade Brasilien förtvivlat svårt med skärpan i de avgörande lägena och bristen på ett kollektivt försvarsspel visade sig fälla avgörandet även i denna match.


Det jag tar med mig från detta VM när det gäller Holland, är en stor respekt för manager Louis van Gaals lagbygge. Van Gaals förmåga att skapa goda sociala relationer till stjärnorna i laget tror jag var en bidragande orsak till att laget gjorde en så bra turnering. Vi ska komma ihåg att Holland är ett landslag som genom åren haft problem med just sammanhållningen. Redan långt innan själva förberedelserna drog igång, kontaktade han bl.a. van Persie och Robben och involverade dem i de nya taktiska uppställningarna. När van Persie gjort sitt drömmål mot Spanien löpte han över hela planen för att ge van Gaal en high-five och i slutet på bronsmatchen gjorde han återigen ett målvaktsbyte. In med Michel Vorm, med enda syftet att då skulle alla 23 spelare i truppen ha spelat i mästerskapet. Denna gest säger ändå något om människan van Gaal och det ska bli mycket intressant att se vad han kan göra med ett Manchester United med stukat självförtroende.


Vi måste naturligtvis säga några ord om finalen också. Det var en match mellan ett Tyskland som jobbat så målmedvetet sedan 2006 för att ta sig hit, som på pappret har ett starkare lag, mot ett Argentina som har världens bästa fotbollsspelare, ett riktigt stabilt försvarsspel och fördelen av att spela i Sydamerika (inget europeiskt landslag hade tidigare vunnit en final i Sydamerika). Det blev precis som man kunde misstänka en tät, tight och tuff sammandrabbning, där det däremot inte saknades chanser. Precis som i finalen för fyra år sedan gick matchen till förlängning efter 0-0 vid full tid, och precis som i Sydafrika kom det avgörande målet i den andra förlängningskvarten, genom Mario Götze, på inspel från André Schürrle. En viktig del av EQ-begreppet är det allmänna välbefinnandet, Livsglädjen (innefattar känslor av tillfredsställelse, nöjdhet samt förmågan att uppskatta livets alla aspekter). Och det bestående minnet från finalen är ändå att se Sebastian Schweinsteiger sträcka armarna i luften efter slutsignalen, efter att ha fått minst fem tuffa smällar, varav en resulterade i blodvite, bara under förlängningen. Det var ren och skär glädje.


Det var allt från oss och detta fotbolls-VM, men fortsätt gärna följa vår blogg under sommaren och hösten, där vi utovar många intressanta och tankeväckande inslag, om än ej fotbollsrelaterade!

 

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: