Fotbolls-VM del 5: Optimism

Efter fyra tillbakablickanden, fick helgens kvartsfinaler och dess efterspel oss att istället blicka framåt mot den kommande semifinalen mellan värdlandet Brasilien och ständiga utmanaren Tyskland.


Förmåga: Optimism
Definition: ”Förmågan att ha en positiv attityd och syn på livet. Det handlar om att kunna förbli hoppfull och motståndskraftig, även i stunder av motgång”.


neymar-injured
Bild från International Business Times

Helgens kvartsfinaler bjöd, liksom tidigare utslagsmatcher i detta VM, på spännande, händelserik och rolig fotboll. Dock fortsatte den målsnåla tendensen, och sett till antalet målchanser var det få gånger som målvakterna tvingades plocka bollen ur eget nät, straffavgöranden exkluderade.


Mycket om eftersnacket har ju av förklarliga skäl kommit att handla om Neymar da Silva Santos Júniors ryggskada, som han ådrog sig i matchen mot Colombia. Colombianen Juan Camilo Zuniga kom sent in i en närkamp och satte upp ett knä i ryggslutet på Neymar. Resultatet: en fraktur på en ryggkota och inget mer spel i detta mästerskap.


Redan innan turneringen ställdes mer eller mindre ett likhetstecken mellan Brasiliens möjligheter = en Neymar i toppform, och efter att ha producerat fyra mål och en assist under de fem matcherna han deltog i, har det mesta av rapporteringen efter beskedet om Neymars skada, handlat om huruvida Brasilien kommer att ha en chans i semifinalen mot Tyskland. Samt, hur Felipe Scolari kan tänka sig att möblera om i sin startelva.


För oss på Kandidata handlar det inte så mycket om vem som möjligtvis kan ta Neymars plats, utan Scolaris förmåga till optimism och hans förmåga att ingjuta optimism hos sina spelare. Vi har under turneringen sett ett Brasilien som bitvis haft det kämpigt med att hantera den enorma press som legat på laget, med spelare som fallit i tårar både inför och efter straffavgörande. Med Neymar borta, den spelare som haft störst press på sig, kommer hela nationen kräva att andra kliver fram och tar ansvar. Om Brasilien skall lyckas överlista det välorganiserade, disciplinerade och skickliga Tyskland, gäller det att alla förblir positiva och tror på att framgång är möjligt, trots den senaste rejäla motgången.

 

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: