Fotbolls-VM del 6: Problemhantering

När Kandidata rullar vidare med sin EQ-betraktelse från fotbolls-VM i Brasilien är det nästan svårt att veta vart man skall börja. I en match som saknar motstycke i fotbollshistorien var det en uppsjö av EQ-förmågor som var inblandade, både starka och svaga, både på och utanför planen.


Förmåga: Problemhantering
Definition: ”Förmågan att hitta lösningar på problem i situationer där känslor är inblandade. Problemhantering handlar om att förstå hur våra känslor påverkar vår förmåga att fatta beslut”.


braz

Bild från nyheter24.se

 


Jag sitter med definitioner av inte mindre än sju EQ-förmågor framför mig och känner att jag hade kunnat välja någon av dem. Hur stor var egentligen Realismen där i den 29:e minuten när Sami Khedira rullade in 5-0 till Tyskland. Hos de tyska spelarna? Hos de brasilianska? På läktaren? I tevesofforna? På respektive bänk? Hur var det med de brasilianska spelarnas Självkänsla? Vid 4-0 zoomade producenten in på ett otal exempel av Känslouttryck på läktaren, där brassar grät ut sin stora förtvivlan. En vän till mig undrade egentligen hur det stod till med tyskarnas Sociala Ansvar och Empati, när de fortsatte trumma på trots ledning med 6-0. Och inte att förglömma; definitonen av Självförverkligande måste väl nästan vara Miroslaw Klose, detta fenomen som vid 36 års ålder kliver upp som den enda i fotbollshistorien som gjort 16 VM-mål. Som dessutom på frågan om hur det kändes efter matchen, lyfte fram lagets bredd och starka bänk som en nyckel.


Men själv fastnade jag ändå för Problemhantering, och då menar jag bristen därav. Senaste inlägget handlade om huruvida Brasilien skulle kunna uppbåda tillräckligt med optimism för att våga tro på framgång. Det verkade också finnas där – i ungefär 10 minuter. Sedan blev de för första gången straffade för sin vilda offensiv och sitt ambitiösa men misslyckade presspel. Därefter föll laget ihop som ett korthus och antalet felbeslut var så många att man till slut tappade räkninen. Från att ha haft hela nationen i ryggen, fick de nu istället känna hur mycket 200 miljoner människor väger att bära, med alla deras förväntningar, krav och drömmar. Det blev för mycket för spelarna som inte tycktes kunna reda ut några situationer. De kunde inte hantera vare sig den interna eller externa känslostorm som kom emot dem; femmeterspassningar slogs bort, spelarna pressade med för många eller för få. Som Simon Bank skriver i dagens Aftonbladet: ”De fanns inte en känslosträng de inte hade spänt till bristningsgränsen”. Och när det brast efter 10 minuters spel, blev resultatet en totalkolapps.


Tyskland var hänsynslösa i sin effektivitet och Brasilien spelade precis så som man inte får spela mot ett Tyskland i storform. Att vinna en match med 7-1 och samtidigt förlora bollinnehavet säger nog det mesta.


Apropå Realism; det ska bli väldigt intressant att se hur Tyskarna reagerar i finalen, oavsett motstånd, med en så förkrossande seger i ryggen. Min gissning är att Joachim Löw kommer arbeta hårt med att få spelarna ner på jorden igen, hur lätt nu det kan vara, och se på verkligheten som den faktiskt är. Allt stämde för Tyskland, inget stämde för Brasilien – bollen är rund och på lördag är det helt andra förutsättningar för ett landslag som jagar första guldet sedan 1990, efter två raka brons.

 

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: