Tänk det du säger

Vårt sätt att förhålla oss till oss själva och andra och förstå vad vi känner och upplever är avgörande faktorer för att lyckas såväl privat som i jobbet. Tillsammans med bl a förmågorna självuttryck och empati, dvs hur vi uttrycker oss och känner in läge och timing, kan vi träna upp våra förmågor om hur vi kan övertyga andra om det vi vill säga. Kandidatas ägare, Christer Olsson, inspirationsföreläsare har i sin nya bok behandlat ämnet, se nedan. Du läcker vad du tänker, så tänk på vad du tänker… Intresserad av boken eller om hur vi kan mäta och utveckla emotionell intelligens tillsammans med er? Kontakta oss!


chrilles nya bok "Read my lips. No new taxes!” sa president Bush och ingen trodde honom. Och en senare president (Clinton) fick som bekant liknande problem när han förnekade att han haft sex med Monica Lewinsky. Dessa båda, rimligen trovärdiga, män blev inte trodda. De sa en sak, men de som lyssnade trodde något annat. Samma sak hände Mona Sahlin när hon tvingades presentera Lars Ohly som ”samarbetspartner” i sin tänkta regering. Hon sa en sak. Alla såg, tänkte och kände något annat – vilket hon själv senare bekräftat.

Och det kan hända dig också. För vad du säger spelar mindre roll. Det är HUR, NÄR och i VILKET sammanhang du säger det som avgör om de som lyssnar ska tro på dig eller ej. Det är inte med orden du vinner folkets hjärta, det är vad du säger mellan raderna som spelar roll. Det är därför det är så viktigt att du själv tror på det du pratar om. Att du tänker det du säger.


Man skiljer på information (orden du själv formulerar) och exformation (det totala budskap som du och ditt kroppsspråk sänder ut.) Den förnämliga tänkaren Tor Nørretranders har skrivit om detta och vill du fördjupa dig i ämnet ska du läsa den fantastiska boken: ”Märk världen”. I den, och som ett exempel på skillnaden mellan information och exformation, berättar han om när författaren Victor Hugo skriver till sin förläggare och undrar hur det går med försäljningen av hans nya bok. Hugos brev består av ett tecken: ”?”. Förläggaren svarar med ett tecken tillbaks: ”!” som såklart betyder succé!


Nørretranders menar att informationen (de båda tecknen) endast utgör en liten del av budskapet men att exformationen (sammanhanget) gör konversationen relevant. VEM du är. VAR du är. HUR du pratar. Spelar större roll än VAD du säger. OM du vill bli trodd.


Exformationen står, har någon räknat ut, för mer än 90% av din trovärdighet. Den som undrar varför får gå tillbaka till tiden vi levde i grottor. Där och då var det livsviktigt att kunna avgöra vilka avsikter en annan individ hade genom att studera kroppsspråk och ansiktsuttryck. Det muntliga språket hade en underordnad roll, vi kommunicerade med gester och mimik. Och det gör vi fortfarande.


Som en liten parentes. Hur militärer hälsar varandra stammar från tiden då riddarna hade hjälmar för ansiktet. När de mötte en annan riddare var det viktigt att kunna visa vänliga avsikter och då lyfte man upp visiret. Den rörelsen har idag utvecklats till militärernas honnör.


Du läcker vad du tänker. Jag kallar det mental inkontinens. Därför gäller det inte att tänka på vad man säger – utan att tänka på vad man tänker och sedan säga vad man tänker. Med andra ord: Du kan inte över tid säga saker du inte själv tror på. Så vida du inte tillhör den lilla skaran av patologiska lögnare (Människor som klassificeras som sjuka) så blir du genomskådad.


Bättre, tycker jag, är att tänka det du säger. Alltså att du är hel i din kommunikation. För då tvekar ingen om att du känner som du säger. Aristoteles kallar det Ethos. Jag menar att du ska vara ditt sanna jag. Du har egentligen inget val: Inom dig finns ”Miget” eller ”Självet”, Freuds och Jungs målande beskrivningar av ditt undermedvetna. Det kommer att läcka dina värderingar, går inte att stoppa. Fejka inte. Var dig själv. Då gör det inget att du läcker.

 

Christer OlssonKommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: