Manet eller magnet?

Eller går det att vara både och? Cecilia rapporterar från sommarbryggan.


Jag sitter på den soliga bryggan i Bohuslän och doppar fötterna i det salta vattnet. Just här är det väldigt lätt att bara vara. Mitt i nuet. Och njuta. Medan jag sitter här, ensam med bara mina tankar, får jag syn på en manet och roar mig med att följa den en stund. Jag är ingen marinbiolog, men det ser ut som att den bara flyter med vågorna, planlöst, utan att anstränga sig och utan riktning eller mål. Ibland gör den några ordentliga simtag men snart fångas den upp av en ström och virvlar iväg igen. Kanske har den insett att vågorna är för starka och helt enkelt gett upp ambitionen att försöka styra någonstans.

maneta_400


Jag kan inte låta bli att dra paralleller till oss människor. Hur en del verkar kunna leva precis som den där maneten. Vind för våg, utan att oroa sig för vad som ska hända härnäst eller om tio år. Och hur skönt det verkar vara. Inte bara under några semesterveckor på sommaren när man lyckas koppla bort vardagen, utan dag efter dag, år efter år. Jag gissar att många med mig skulle uppskatta känslan, medan andra säkert skräms av blotta tanken på att leva utan en detaljerad femårsplan. Men ändå, visst finns det en bild av att människor som lyckas leva här och nu, utan att planera och kontrollera allt in i minsta detalj, som tar dagen lite som den kommer − också känner sig mer tillfreds med sina liv och sin tillvaro, än de som ständigt jagar efter något?

Samtidigt är det verkligen inget ideal jag möts av i mitt jobb som ledarskapskonsult på Kandidata. Nä, här handlar det mer om att hjälpa våra uppdragsgivare att hitta människors drivkrafter, energier, motivatorer och att utveckla deras potential på ett sätt som skapar framgång, trivsel och effektivitet. Företag drar upp strategier och för hur de ska bli en attraktiv arbetsgivare som drar till sig talangerna − individer som vill något, som har ett driv och ett mål och en medveten strategi för att ta sig dit.

På samma sätt vill de flesta människor jag möter ha en arbetsgivare som ger dem möjlighet att utvecklas och låter dem få utlopp för sin kompetens och sin kreativitet. I yrkeslivet verkar de flesta av oss vilja befinna sig just där, i magnetfältet mellan attraktiva arbetsgivare och målmedvetna individer. Är det ens accepterat att vara en ”manet” i vårt produktiva och effektiva samhälle? När såg du någon sitta och tänka på jobbet senast, utan att skriva eller åtminstone försöka se upptagen ut med något som snart kommer ut i form av en viktig Powerpoint?

Att leva i nuet verkar mer vara associerat till att må bra så där i största allmänhet, mindre till framgång i arbetslivet. Det spelar liksom ingen roll hur mycket livsstilsmagasinen vill lära oss hur man gör för att må bra här och nu, det är tydligt att det är något vi tänker ägna oss åt efter jobbtid. (Om vi nu hinner efter alla middagsbjudningar, träningspass, barnens aktiviteter och fix med hemmet).

Men så slår det mig att det kanske inte måste vara antingen eller? Tänk om vi både skulle kunna vara i nuet OCH bli mer framgångsrika, även på jobbtid? Tänk om det är just genom att tillåta sig att trycka på paus, stanna upp, och strunta i ambitionen att prestera för en stund, som vi lyckas fånga våra tankar. Tänk om det är det som krävs för att vi ska kunna reflektera, analysera och dra de slutsatser som gör att vi kan ta nästa steg. Tänk om själva jakten på att prestera, leverera och komma framåt tar så mycket tid och kraft ifrån oss att vi inte hinner stanna upp ställa oss frågorna ”Vad gör jag?” ”Och varför?”

Så tänkte jag när jag satt där på min brygga och dinglade med benen. Kanske tänker jag någonting helt annat om en vecka. För tänka tänker jag göra även då. Är det någonting jag tar med mig från denna sommar med massor av tid att tänka så är det just det – att jag ska försöka bejaka maneten i mig själv och se vad som händer när jag låter tankarna få snurra fritt och hela vägen tills de landar. Inte för att jag blivit lat eller tappat drivkraft, utan för att jag tror att det kan hjälpa mig både att vara i nuet, och att göra rätt saker.

Hur tänker du?


Författare: Cecilia Jonsson

Illustration: Charlotta Folkelind, Folkelind Form, www.folkelind.se

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: