Rektorer i topp bland yrken med högst EQ

Personer med hög respektive låg EQ finns i alla yrkesgrupper, men kanske finns det innehåll i olika yrkens karaktär som lockar en vis typ av människor? Eller som formar ens emotionella förmågor med tiden?


Dr. Steven J. Stein har analyserat data från personer som gjort EQi-testet för att se om det finns några skillnader i EQ-förmågor mellan olika yrkesgrupper. Undersökningen bygger på data från personer som genomförde testet i Nordamerika, och endast yrken som representerades av fler än 30 personer analyserades.

- Eftersom undersökningen baseras på data från Nordamerika går det förstås inte att applicera resulttet rakt av på svenska förhållanden men man kan ju spekulera. Till exempel har rektorer en väldigt komplex ledarroll eftersom de ska hantera inte bara sin personal utan också elever och föräldrar, relationer som involverar mycket känslor, säger Maria Lindskog, Leg Psykolog och Senior Konsult på Kandidata Sweden.


Yrken med högst EQ               EQ

1. Skolrektor (N=95)                 107

2. Tjänsteförsäljare (N=118)     106                  

2. Högre chef (N= 1077)           106                  

2. Socialarbetare (N=76)          106                    

3. Läkare (N=367)                    104                   


 
Yrken med lägst EQ                            EQ

1. Dataprogrammerare (N=71)              96      

2. Redovisningsekonom (N=199)          97

3. Kemiingenjör (N=39)                         98

3. Teknik support (N=41)                       98

3. Systemanalytiker (N=72)                   98   

Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: