Du lever så länge du lär

Christer Olssons tredje bok "Du lever så länge du lär" har äntligen lämnat tryckeriet och här tecknar Christer sin bild av varför vi så sällan gör det vi bestämt oss för och hur vi ska bära oss åt för att ändra på det. I 49 kåserande kapitel delar Christer med sig av sina egna erfarenheter och insikter om allt från karriär och relationer till barnuppfostran och ledarskap. Vi fick en liten pratstund med författaren.


Du_lever_så_länge_du_lär


Du skriver om att vi egentligen vet hur vi ska leva, jobba, äta, träna för att må bra och nå våra mål, men att vi ändå inte gör det? Är vi lata eller omotiverade eller vad är problemet?
- Nej, vi är varken lata eller omotiverade. Däremot är det många som inte tror att de är så duktiga som de är. Jag vill påstå att vi vet oändligt mycket mer än vi vet att vet. Och det begränsar oss. Vi tänker att nej, det där har jag inget intyg eller betyg på så det är jag nog inte så bra på. Rädslan att gå utanför vår komfortabla zon gör att vi inte frigör den enorma potential som vi bär på.

Vad var det senaste du gjorde som fick dig att känna att du utvecklades?

- Det var faktiskt igår när jag pratade ledarskap med 20 toppchefer på Nordic Choice Hotels och gick in helt utan manus och bara improviserade. Det är lite som "stage diving" att utmana sig så men det gör också att det blir extra involverande, det händer liksom här och nu. Imorgon gör jag samma sak igen, fast då inför 3000 chefer och ledare i samma koncern.
 
Jag har hört dig beskriva dig själv som handelsresande i sunt bondförnuft, men i den här boken menar du att sunt förnuft kan vara rent farligt. Vill du förklara?
- Att säga att något är sunt förnuft är att framställa det som en allmän sanning. Men det som är sunt förnuft för mig är inte samma som för Donald Trump eller en SD-politiker. På så vis är det farligt, och därför tycker jag att man ska ha en kritisk hållning och vara på sin vakt när jag eller någon annan säger sig komma med sunt förnuft. Var källkritisk, granska våra påståenden, kräv att vi kan styrka det vi säger med vetenskap och forskning.
 
Du tar mer politisk ställning i den här boken än du gjort tidigare. Har du någon teori om varför du hamnade där just nu, 2016 när du skrev boken?
- Vi lever i en väldigt omvälvande tid, politiken har förändrats på ett sätt som jag inte tidigare upplevt under hela mitt liv. Det är en tid där grundläggande, humanistiska värderingar ifrågasätts. Och då behöver vi alla bli politiska. Risken med det är förstås att vi polariseras, men en av anledningarna till att vi hamnat där vi är idag är att vi bara lullat med, att vi inte tagit ställning, och det håller inte längre.
 
Tills sist, vem ska läsa din nya bok, och varför?
- Helt ärligt så är det en bok för alla som är intresserade av sin personliga utveckling. Alla som vill må och prestera lite bättre idag än igår, oavsett sammanhang. 


Här kan du beställa ditt eget exemplar av boken


Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: