Prata mindre, lyssna mer – och bli en bättre ledare

Om vi påstår att du kan utveckla ditt ledarskap på ett enkelt och billigt sätt som resulterar i att du får mer gjort genom att utföra mindre – skulle du nappa? Vi pratar om konsten att ställa rätt frågor. En ledarskapsförmåga som troligtvis kvalar in både som den mest effektiva och mest underutnyttjade. Genom att utveckla den förmågan kan du bli bättre på en herrans massa saker; så som att leda och utveckla andra, lösa problem, och fatta svåra beslut. Dessutom är det rätt väg att gå om du tror på idén med en lärande organisation. Redo? Så här gör du!


talk_less_listen_more


Att ställa bra frågor är en ledarskapsförmåga som är svårare än den låter. Varför då? Jo, kanske är det din problemlösande förmåga och dina affärsmässiga lösningar som tagit dig dit du är i karriären? Du har kanske belönats för att komma med svar och lösningar? En av de tuffaste utmaningarna för någon som avancerat uppåt genom att vara personen andra går till för att få svar, är att plötsligt bli den ställer frågor till andra för att få dem att utföra jobbet.


En vanlig frustration hos chefer kan låta ungefär så här: "Jag hinner inte med mitt eget jobb, min personal kommer ständigt till mig med problem som jag anställt dem för att lösa.” Känner du igen dig?


Det finns en självklar förklaring till varför det blir så här. När du ständigt kommer med svar lär du din personal att det är rätt väg att gå när de upplever att de behöver hjälp. Du har flera goda skäl till att förändra situationen. Förutom att beteendet stjäl din tid, så når du längre med ditt ledarskap genom att gå från att vara problemlösare till att bli en coach som utvecklar andra. Att vara bra på att lösa problem tog dig kanske dit du är idag, för att komma längre med dig själv och din organisation behöver du skifta fokus och lära dig att få saker gjorda genom andra. Och det är här som frågorna kommer in.


Att veta att du behöver ställa frågor är förvisso en bra början. Men det är hur du ställer frågorna som är avgörande. Om din fråga gör att människor känner sig konfronterade eller kritiserade kommer du inte att nå dit du önskar. Du behöver lära dig att ställa coachande frågor, frågor som ger dina anställda den vägledning och guidning de behöver för att jobba förbi det som begränsar dem. Med coachande frågor kan du locka fram potentialen hos var och en av dina anställda, så att de löser era gemensamma problem medan du får tid att utföra ditt jobb.  


För att bli en effektiv coachande ledare, tänk så här:


  • Fokusera på att hjälpa den du coachar att förstå situationen, inte att lösa den. 
  • Gör inte denna förändring för att framställa dig själv på ett positivt sätt.
    En bra coach vill alltid nå teamets mål, inte sina egna mål. 
  • Försök inte få personen du coachar att förstå din tolkning av problemet.
    Som coach är det din uppgift att ställa frågorna, deras jobb är att komma med svaren.
  • Var öppen och våga ifrågasätta dina egna antaganden och värderingar. 
  • Lär dig skillnaden mellan riktiga frågor, och råd eller förslag förklädda till frågor. Ställ sakliga frågor, inte ledande frågor.


Det är svårt att lära sig att ställa bra, coachande frågor, men det är definitivt värt ansträngningen. Att behärska denna förmåga kommer inte bara att hjälpa dig att bli effektivare på att leda och utveckla andra. Den största belöningen kommer antagligen vara tidsvinsten du gör när dina anställda kan lösa problem och fatta beslut utan att du håller dem i handen.


Kommentarer

Kommentera

Namn: E-post: Meddelande: Verifikation: